'9 ambities voor een aangenaam en toekomstbestendig leven in Herentals'

Aangenaam en toekomstbestendig leven in Herentals vraagt om een doordachte visie op ruimte en mobiliteit. Met een beleidsplan werkt de stad aan een ambitieuze toekomstvisie op lange termijn.

Kwalitatief wonen, werken en bewegen staan daarbij centraal, gecombineerd met klimaatdoelstellingen en duurzaamheid. Meer info over het volledige beleidsplan vindt u via www.herentals.be/beleidsplan.

Het eerste product in aanloop naar het Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit Herentals is de verkenningsnota. Deze nota bevat de resultaten van de eerste verkenning van het ruimtegebruik in Herentals, belangrijke kwaliteiten en uitdagingen voor de toekomst. Op basis van het onderzoek en gesprekken met diverse actoren, overlegorganen en burgers werden 9 ambities geformuleerd voor Herentals:

1. Voorzieningen als drager
• Ontwikkelingen koppelen aan voorzieningen en zorg
• Ontwikkelingsdruk gebruiken als hefboom tot verhogen ruimtelijke kwaliteit
• Woningnood Herentals in regionaal perspectief plaatsen
• Toekomstperspectieven op maat van elke kern

2. Toekomstgericht en inclusief wonen
• Ontwikkelen volgens demografische uitdagingen
• Dubbel duurzaam bouwen

3. Optimaliseren ruimtelijk rendement op bedrijventerreinen
• Stimuleren verweven, vermengen, stapelen, delen, ... van functies en ruimtes
• Herstructureren en inbreiden volgens kansen ENA
• Ruimte bieden aan kantoorachtige op doordachte locaties
• Verbeteren beeldkwaliteit en tegengaan verrommeling

4. Herentals fietsstad
• Binnenstad en dorpskernen fietsvriendelijker maken
• Bedrijventerreinen
• Grote assen
• Fietsvriendelijk bouwen

5. Mobiliteitsoplossingen voor iedereen
• Shift van bezit naar (gedeeld) gebruik
• Uitbouw station als dé mobiliteitshub van Herentals
• Aantrekkelijk openbaar & collectief vervoer
• Uitbouw hoppinpunten

6. Kernen en buurten op maat van jong én oud
• Verblijfskwaliteit verbeteren
• Mobiliteitskamers
• Kindvriendelijke netwerken

7. 'Bruisend stadshart'
• Aantrekkelijkheid stadshart vergroten
• Herorganiseren en sterker reguleren van parkeren
• Circulatie

8. Open ruimte beschermen en versterken
• Landschapsbiografie kaderstellend voor versterken landschapskwaliteiten
• Beschermen van landbouwgronden tegen zonevreemd gebruik
• Verknopen van het duurzame mobiliteitsnetwerk en groene recreatienetwerk
• Stimuleren van agrarisch hergebruik en korte keten-landbouw nabij de kernen

9. Groenblauw netwerk als klimaatrobuuste onderlegger
• Ecologische verbindingen doorheen het bebouwde weefsel realiseren
• Infiltratie en buffering voorop
• Stimuleren van dubbelgebruik van de open ruimte
• Ontharden als reflex

In de volgende fase worden de woonbehoefte, woonmilieus, circulatie, parkeerbehoefte, enz. verder onderzocht. Het verdiepende onderzoek laat toe om de ontwikkelingsstrategieën te detailleren en resulteert in een conceptnota.

U kunt de verkenningsnota en een samenvatting ervan raadplagen op www.herentals.be/documenten-verslagen-en-online-sessies

Aangepaste verkeerssituatie in centrum op 2 en 3 april

Op zaterdag 2 en zondag 3 april organiseren de stad en Handelshart Herentals hun jaarlijkse Lenteshopping in de winkelstraten. Op zondag 3 april vindt bovendien de bloemenmarkt en het Spel van de Roetaert plaats op de Grote Markt. Om alles vlot te laten verlopen, passen we de verkeerssituatie in het centrum tijdelijk aan.

De centrumstraten zijn tijdens de Lenteshopping afgesloten voor de veiligheid van de bezoekers. Het stadsbestuur vraagt dan ook met aandrang om de hekken te laten staan en het tijdelijke verkeersreglement na te leven.

Prijzen te winnen tijdens de maand van de markt

April is de maand van de markt; de ideale gelegenheid om onze wekelijkse markt en de marktkramers eens extra in de kijker te zetten. Maar ook een mooie gelegenheid om onze bezoekers de kans te geven om mooie prijzen te winnen.

De hele maand april maakt u als klant kans om één van de prijzen te winnen uit de mooie prijzenpot van 2.000 euro. De prijzenpot is samengesteld in samenwerking met de deelnemende marktkramers.

Deelnemen is simpel: iets gekocht, scan dan de unieke QR-code van de handelaar en u neemt deel aan de wedstrijd. Kom goed voorbereid naar de markt en download de wedstrijdapp op maandvandemarkt.be.

Geen smartphone? Vraag dan uw invulformulier aan de marktkramer. Vul het invulformulier volledig in en deponeer het in de daarvoor voorziene urne op de wekelijkse markt.

De wedstrijd loopt van 1 tot 30 april tijdens al de wekelijkse markten van Herentals op vrijdag en zondag en op de wekelijkse markt in Morkhoven. De winnaars worden getrokken tijdens het marktcomité van maandag 2 mei 2022; zij worden persoonlijk verwittigd.

De maand van de markt is een actie van de vijf Vlaamse provincies, de gemeenten en de Vlaamse federatie van marktkramers. Meer informatie over de campagne en het reglement vindt u op www.ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be.

Kies mee welke muurschilderingen Herentals zullen sieren

'In 2022 zet Herentals sterk in op street art onder het motto 'street art is het democratiseren van kunst'. Op vijf locaties, verspreid over het centrum, Noorderwijk en Morkhoven, zullen professionele binnen- en buitenlandse artiesten een grote muurschildering maken.

Een werkgroep van inwoners, stadsmedewerkers, schepenen en experten kozen de inhoudelijke thema's voor de verschillende kunstwerken. Alle thema's hebben te maken met de eigenheid van Herentals en de Herentalsenaren.

Daarnaast zal het lage gedeelte van de muur naast het skatepark in het Stadspark op 7 april met een workshop worden ingewijd als 'legale graffitimuur'. Zo wil Herentals lokale kunstenaars een plek geven om zich in de toekomst op te kunnen uitleven.

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Treepack. Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes. Het heeft voor de voetgangerstunnel aan het station een uitgebreid concept uitgewerkt, waarin de Herentalse natuur sterk naar voren komt. Voor de andere locaties werden telkens twee ontwerpen per locatie gemaakt.

U kunt via een online bevraging uit deze ontwerpen mee kiezen voor de muurschildering in de Vest (kruising Rode-Kruisstraat), het skatepark Stadspark, het paadje tussen Dorpsplein en Oude Dreef in Noorderwijk en de schuine muur van het Dorpshuis in Morkhoven. De ontwerpen met de meeste stemmen zullen na deze stemming effectief geplaatst worden.

Stemmen kan op www.herentals.be/streetart.

Strategisch atelier onderzoekt impact corona op verenigingen

Het strategisch atelier vrije tijd organiseert advies- en inspraakmomenten voor het stadsbestuur en behartigt hierbij onder andere de belangen van de Herentalse verenigingen.

Het atelier wil met een bevraging zicht krijgen op hoe verenigingen de coronacrisis doorkwamen en welke thema's er op dit moment spelen bij verenigingen.

Hoe meer verenigingen deze bevraging invullen, hoe gerichter het strategisch atelier zijn werking kan organiseren. U kan eenvoudig deelnemen aan de bevraging via www.herentals.be/bevraging tot uiterlijk 30 april 2022.

Beddengoed, handdoeken, washandjes, stapelbedden, slaapbanken en thermoboxen gezocht voor ontheemden uit Oekraïne

Herentals bereidt zich volop voor op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn al een aantal woonoplossingen gevonden en hiervoor is de dienst gelijke kansen en preventie op zoek naar éénpersoons donsdekens, dekbedovertrekken en hoeslakens en naar handdoeken en washandjes.

Heeft u die thuis liggen en wil u die doneren? Zijn ze in nette en goede staat? Contacteer dan gelijke.kansen@herentals.be.

We zoeken ook stapelbedden en slaapbanken. Wil u die doneren? Neem een foto en stuur naar gelijke.kansen@herentals.be.

De stedelijke dienst gelijke kansen en preventie heeft ook een tekort aan thermoboxen om gedoneerde voedseloverschotten voor de vluchtelingen uit Oekraïne op te halen. Wie een of meerdere thermoboxen kan missen, mag die schenken aan de dienst gelijke kansen en preventie. Contacteer gelijke.kansen@herentals.be voor verdere afspraken.

Chill Week voor jongeren

De Chill Week wil jongeren tussen 12 en 18 jaar verbinden en hen laagdrempelig kennis laten maken met het vrijetijds- en hulpverleningsaanbod en hen weerbaarder maken.

• Weerbaarheidstraining voor jongeren tussen 15 en 18 jaar, op 4, 5 en 6 april, van 9 tot 10 uur, bij Arktos in het Koetshuis (Stadspark).
• Surfen met een helm op: workshop voor 12- tot 14-jarigen over de mogelijke gevaren op het internet. Op dinsdag 5 april, van 9.30 uur tot 11.15 uur, in de bibliotheek.
• Behendigheid, creativiteit, sportiviteit, ... in het OverKop-huis, op 5 en 6 april, van 10 tot 17 uur, in het Koetshuis (Stadspark).
• Graffitiworkshop voor 16- tot 18-jarigen, op donderdag 7 april, van 10 tot 16 uur, aan het Koetshuis (Stadspark).
• Open voetbaltraining bij SKS Herentals, op donderdag 7 april, om 15 uur.
• Kennismaken met het JAC, op vrijdag 8 april, van 10.30 uur tot 12 uur of van 13 uur tot 14.30 uur in het CAW, Hofkwartier 23.

Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven via gelijke.kansen@herentals.be of 014-24 66 43.

Samen maken we de mobiliteitsswitch

Met de mobiliteitsswitch zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat doet het door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. De trein, tram en bus blijven vaste waarden.

Op plaatsen waar er meer reizigers vertrekken of aankomen zet het snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer. U reserveert dan vooraf een rit of gebruikt een deelfiets of deelwagen om een deel van de route af te leggen.

Centraal in de mobiliteitsswitch staat combimobiliteit. Combimobiliteit betekent dat u verschillende vervoermiddelen combineert om de bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen.

Maar ook de eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij. U wandelt of fietst bijvoorbeeld naar het station. Daar neemt u de trein en dan de bus tot bij vrienden. Of u neemt de auto tot aan een Park & Ride en neemt daar de tram of deelfiets naar uw eindbestemming.

Door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen, rijden er minder lege bussen en trams rond én worden drukke lijnen beter bediend. Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.

Tegen juli 2023 moet alles klaar zijn om de mobiliteitsswitch te maken. Intussen werken de Vlaamse overheid, De Lijn, de vervoerregio's en de lokale besturen verder aan de praktische uitwerking. Wat dit voor u betekent, ontdekt u vanaf het najaar 2022.

Meer weten? Neem een kijkje op www.mobiliteitsswitch.be.

Gratis tuinhandschoenen bij aankoop van compost of potgrond op het recyclagepark

Koopt u in april op het recyclagepark Vlaco-compost of Vlaco-potgrond, dan krijgt u een handig paar tuinhandschoenen cadeau, zolang de voorraad strekt.

Vlaco-compost is een duurzame bodemverbeteraar, zorgvuldig gerecycleerd uit organisch materiaal. U sluit de biologische kringloop en U kiest voor een 100 % natuurlijk en multifunctioneel inzetbaar product. Niet alleen de bodem en alles wat daarop groeit, beleeft er profijt aan, ook het klimaat viert mee.

Door duurzame Vlaco-compost te gebruiken, realiseert u immers een opmerkelijke voetafdrukvermindering. En u geniet mee van een mooier gazon, prachtige bloemen en planten en een heerlijke eigen oogst! Tenslotte heeft compostgebruik ook heel wat in petto om de tuinbodem natuurlijk te wapenen tegen langere droogte- en hitteperiodes én plotse, felle regenval.

Een compostkuur verbetert de waterhuishouding van de bodem, want met compost steekt u een spons in de grond. Compost verrijkt de bodem

En dat is positief bij droogte (er is langer water beschikbaar), maar ook wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt (een spons kan veel water opslorpen).

IOK Afvalbeheer pakt uit met '5 op een rij voor nieuwe grondstoffen'

In 2018 startte IOK Afvalbeheer het proefproject '5 op een rij voor nieuwe grondstoffen'. Het doel was te onderzoeken of scholen een laagdrempelig kanaal kunnen zijn om de selectieve inzameling te verbeteren.

Enerzijds ziet IOK Afvalbeheer '5 op een rij voor nieuwe grondstoffen' als een educatief project dat kadert binnen haar lange traditie van doelgroepenwerking, anderzijds blijkt uit analyse dat in de toekomst meer maatwerk nodig zal zijn.

Dit project kan als een aanvullend systeem beschouwd worden om afval in te zamelen. Het project heeft echter niet de bedoeling om de bestaande inzamelingen via huis-aan-huisophaling of via recyclageparken te vervangen.

Scholen zijn immers geen recyclageparken en kinderen geen afvalophalers. Daarom blijft dit project beperkt tot vijf kleine afvalstromen: inktpatronen, kaarsen, batterijen, gsm's en smartphones en kurken stoppen.

IOK Afvalbeheer wil dit proefproject nu in een eerste fase uitrollen naar alle 29 gemeenten van haar werkingsgebied. Ze selecteert uit de kandidaturen één school per gemeente.

De geselecteerde school krijgt een leuke opstelling met informatieve en vijf aparte containers: voor gebruikte inktpatronen, kaarsresten, lege batterijen, oude gsm's en smartphones en kurken stoppen.

De scholen verdienen een beloning voor het ingezamelde afval: 5 euro per ingezamelde kg met een maximum van 750 euro per jaar. Met de beloning kunnen de scholen bij bedrijven, gespecialiseerd in schoolmateriaal, aankopen doen voor hun school.

Bij de opstart krijgen elke leerling en leerkracht een handige infobrochure met de juiste sorteerregels voor de vijf kleine afvalfracties. De scholen stappen voor 5 jaar in dit project. Op 5 jaar tijd kunnen de scholen tot 3.750 euro verdienen.

Het doel is om in latere fasen een hoge participatiegraad (80 %) te bereiken. Concreet wil dit zeggen dat in totaal een 170-tal Kempense scholen aan dit project kunnen deelnemen.

Nieuwe vacatures

Stad Herentals heeft vacatures voor een projectleider omgeving (niveau A), een expert wonen, een expert patrimonium en een expert natuur en groen (niveau B). Bekijk snel de functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden op www.herentals.be/vacatures.